top of page

Geleceğe Dokunan Anneler
& Awen for Us

Projemiz Hayat Derneği çatısı altında kurulan erken çocukluk döneminde Duygusal İhmal konusunda çalışan Gelecege Dokunan Anneler projesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda projeler yürüten  Awen for Us olarak eşitlik evde başlar dedik.

 

Geleceğe Dokunan Anneler projesinin hedefi dünyada genelinde her yüz çocuktan 18’i , ülkemizde ise  4,4 milyon çocuğun etkilendiği “duygusal ihmal” konusuna dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak. “Geleceğe Dokunan Anneler” projesiyle "anne eliyle" geleceğe dokunmak ve bu doğrultuda, duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemektir. Awen for us ise, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin yaygınlaşması ve bu bilincin kalıcı bir kültüre dönüşmesi için çalışmaktadır.

 

“Evde Eşitlik Var” projesinde  Çocukların cinsiyet kalıpları, klişe ve baskılardan uzak, özgüvenli, kendiyle ve dünyayla barışık yetişmeleri için aile içi iletişimin ve ev ortamının önemine inanıyoruz. Bunun için ailelere toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili seminerler vererek evde eşit davranış biçimi ve iletişimi öğretmeyi, çocuklarına doğru rol model olmalarını çocuğu güçlendirirken aileyi de bilinçlendirmeyi  amaçlıyoruz

 

Doğru cinsiyet kalıpları ile yetişen nesillerin, duygusal ihmal başta olmak üzere hem çocukları, hem geleceğin bireylerini koruyacağına, mutlu nesillerin inşa edilmesinde önemli bir rol oynayacağını biliyoruz.

 

Bu çerçevede gelecekte sağlıklı, duygusal olarak güçlü bireyler olarak, fırsat eşitsizliklerin azaldığı, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçli ve mutlu nesiller yetişmesini hedefliyoruz.

evedeesitlikvar_hakkimizda.jpg

Cinsiyetsiz değil, Toplumsal Cinsiyet Kodlarından Uzak Çocuk Yetiştirmek 

Cinsiyet, doğuştan gelen biyolojik özellikleri içeren bir terim olarak tanımlanıyor. Toplumsal cinsiyet ise sonradan öğrenilen ve cinsiyete toplum tarafından biçilen rol, sorumluluk ve davranış beklentilerini kapsayan bir terim olarak kabul ediliyor. Kadınların ev işleriyle ilgilenmesi ya da çocuk bakımını üstlenmesi gibi beklentiler, cinsiyet değil, toplumsal cinsiyetle bağdaştırılan kavramlar olarak gösteriliyor. Bu alanda yapılan çalışmalara göre, eşitliğin sağlanabilmesi, cinsiyetlere biçilen toplumsal rollerin değiştirilmesi ve eşitlenmesini de içeriyor. Cinsiyetsiz değil, yanlış toplumsal cinsiyet kalıplarından uzak çocuklar yetiştirmek için.

geda_logo.jpg
awen_logo_siyah.png
bottom of page